2015. szeptember 30., szerda

Top 10 világfelépítés

Hello népek!

Lassan kezd hagyománnyá válni, hogy a hónap legutolsó napján esek be a havi Top10-el. Sose így tervezem, de valahogy mindig így sikerül. Pláne, hogy ez a hónap aztán kergemarhakór volt a javából. Na de, nem nyávogni jöttem, térjünk is a tárgyra. :)

Lenyűgöznek a részletesen kigondolt világok. Még ha a könyv más szempontból hagy is maga után kívánni valót, de a világ, amelyet bemutat kellően érdekes, elég sanszos, hogy szeretni fogom, mert azzal leszek elfoglalva. Több regény is így úszta meg azt, hogy a földbe döngöljem. Így nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb havi Top10 téma lesz belőle.

Úgyhogy következzenek azok a könyvek, amiknek - szerintem - a legjobb a világfelépítése.

10. Cassandra Clare: Csontváros



Főként az első három könyv az, ami instant kedvenc lett, a Bukott angyalok városa nekem már túl lett nyúzva, de tagadhatatlan, hogy Clare remek ifjúsági urban fantasy-t alkotott ezzel a sorozattal. Nem mindenben teljesen eredeti (elvégre egy HP fanfictionből indult a dolog), számos dolgot láttunk már máshol is, de az árnyvadászok még így is iszonyatosan badass-ek, és a mágia benne érdekes és kreatív. Rengeteg természetfeletti lény is előkerül, ami eleve a gyengém, és az egész nagyon szépen illeszkedik az emberek világába.

9. Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak


Bezony, megint egy YA. Meglepően sok került fel az ehavi listára. Az is igaz, hogy kb. egy évvel ezelőttig obszcén mennyiségű YA fantasy-n rágtam magam keresztül, mint valami túlbuzgó hód, szóval ez annyira nem meglepő. A Percy Jackson sorozat a görög mitológián alapul, szóval alapanyagot tekintve nincs új a nap alatt, de elképesztően szórakoztató az, ahogy az író mindezt átülteti a 21. századba. Arról nem is beszélve, hogy nagyon képben van a görög mítoszok világában, így nem csak a szokásos koktélt kapjuk. Komolyan, a zseniális humora után ezt szeretem benne a legjobban. Mindig azt lesem, hogy ki hogyan jelenik meg a könyvben. Állítom, hogy jó néhány töri ötöst köszönhetek annak a tudásnak, amit a görög mitológiáról felszedtem a Villámtolvajból anno.

8. Maria Dahvana Headley: Magonia


Az első idei olvasás. Akadt jó néhány problémám a könyvvel, de a világfelépítése NEM tartozott közéjük. Fantasztikusan kreatív, színes, jól átgondolt világot tár elénk a szerző repülő hajókkal, félig madár - félig ember lényekkel és egy kis adag mágiával. Még egyszer megismétlem: repülő hajók!
Nem mai találmány, de olyan ritkán találkozni vele, és én egyszerűen imádom az ötletet! Arról nem beszélve, hogy az író valós történelmi feljegyzéseket is belekevert a mixbe, így én - már amikor nem a szereplők hülyeségével voltam elfoglalva - csillogó szemekkel merültem el Magonia világában.

7. Karen Marie Moning: Tündérkrónikák


Kevés sorozatot imádtam ennyire, mint ezt. Persze, ennek az egyik fele az izgalmas sztorinak és a remek karaktereknek tudható be, de a másik fele egyértelműen a Moning által felépített világot illeti. Izgalmas volt látni, ahogy a kelta mitológiára felépített, varázslatos, kicsit horrorisztikus tündérek világa és a miénk egy totálkáros autóbalesetet produkál, amit a népek csak úgy hívnak: apokalipszis. Az eredmény? Egy kifacsart, egyedi, rémisztő világ, amiben semmi nem az, aminek látszik, és ahol az ember könnyedén elveszítheti önmagát. Teljesen beszippantott.

6. Laini Taylor: Füst és csont leánya trilógia


Annyira meseszerű, hogy az szavakkal alig leírható. Pedig Laini Taylor azért megoldotta. Szeráfok és kimérák epikus küzdelme, egy szívet tépő Rómeó és Júlia sztorival meghintve. De komolyan... kimérák! Lélekvándorlás, gyönyörű szörnyek, különleges képességek, angyalok lángoló szárnyakkal... mi más kell még egy igéző meséhez?

5. Victoria Schwab: Az archívum


Nagyon eredeti elgondolása annak, hogy mi vár a halál után. Minden lélek az Archívumba kerül, ahol Történetek formájában véget nem érő polcsorokon pihennek, és a Könyvtáros figyel arra, hogy álmuk zavartalan legyen. Azonban ha egy Történet felébred, és megszökik ki a Sikátorba, Mac és a hozzá hasonlóak feladata az, hogy visszavigye őt az Archívumba, mielőtt még teljesen megőrülne és esetleg kiszabadulna az emberek világába.
Abszolúte zseniális, sehol nem találkoztam még csak hasonlóval sem!

4. Ilona Andrews: Burn for Me


Jah, ez az a könyv, amit nem szabad a borítójáról megítélni. Nem ám világvégés ötven árnyalatról van itt szó, ugyanis, hanem egy nagyon is szórakoztató urban fantasyról, egy kis nyomozással, egy kis szikrázással a főszereplők között, és egy zseniálisan felépített világgal. Egy kísérlet eredményeként a múltban bizonyos emberek különleges képességekhez jutottak. A kísérletet hamar leállították, de a baj megtörtént, és a képességektovább  öröklődtek, ahelyett hogy kikoptak volna a populációból. A vérvonalak nyomán pedig kialakultak a Házak, amik a nagy hatalmú családokat tartják egyben, és úgy funkcionálnak mint egy modern kori arisztokrácia. Olyan ez a világ, mint egy ezerágú libikóka. A képességek különféle csoportokba vannak sorolva, és attól függően, hogy ki az ellenfeled, változnak az esélyeid ellene. Senki képessége nem abszolút, még a legerősebbeké sem. Ettől lesz érdekes az egész. Annyira imádtam, hogy arra szavak sincsenek!

3. Philip Pullman: Az Úr sötét anyagai trilógia



Egy nagyon régi történet ez, de még mindig lenyűgöző. Hiába, van ami nem megy ki a divatból. Részben ennek a könyvnek köszönhetem, hogy ennyire imádom ma a fantasy műfaját, hiszen ez volt az egyik első élményem a műfajjal kapcsolatosan. Számtalan világ, boszorkányok, páncélos jegesmedvék, daimónok, angyalok, és egy arany iránytű, amit ha olvasni tudsz, akkor olyan titkokat tudhatsz meg, mint senki más. És Lyra, egy bátor, makacs leányzó, aki mindenáron meg akarja menteni a barátját, akit elraboltak. Kalandos, lenyűgöző utazás egy páratlanul gazdag világban. Legszívesebben minden gyerek kezébe nyomnám.

1. J. K. Rowling: Harry Potter és J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura


Észrevehettétek, hogy kimaradt a kettes szám. Nos, ez azért van, mert a rovat történelmében először, megosztott első helyezetteket hirdetek. Bezony. Ennek is eljött az ideje. Ugyanis igazán nem várhatjátok tőlem, hogy eldöntsem, a Harry Potternek vagy A Gyűrűk Urának van királyabb világfelépítése.  Annyira más a kettő, hogy nincs is sok értelme hasonlítgatni. Tolkien kitalált néhány új nyelvet, meg egy elképesztően csodálatos világot, ami megalapozta a mai high fantasy műfaját csak úgy hobbiból, mert unatkozott. Ej, ezeknek az oxfordi professzoroknak milyen sok idejük van. Rowling meg... nos, mind tudjuk, Rowling mit teremtett. Egy egész generáció gyerekkorát. Nem tudok úgy elsétálni a King's Cross mellett, hogy ne mosolyodnék el, és ne jutna eszembe körbepillantani, nem igyekszik-e egy fura szedett-vedett társaság hatalmas utazóládákkal és bagolyketreccel megpakolva a 9 3/4-ik vágány felé, nehogy lekésse a Roxfort Expresszt.

Szóval, ez lett volna az én nem egészen szabályos Top 10 listám a legjobb világfelépítésekről, amikhez valaha szerencsém volt. Jó néhány kedvencem sajnos nem fért fel a listára, de hát ez már csak így van. Így is csalnom kellett egy kicsit.

Kihagytam a ti kedvenceket? Hiányoljátok a Trónok harcát, vagy esetleg valami mást?
Írjátok meg itt lent a kommentekben, molyon, vagy esetleg a blog privát e-mail címén, amit a Kapcsolat menüpont alatt találtok.

Üdv,

2 megjegyzés:

  1. Szia! Tényleg nem lehet sorrendet felállítani a Hp és a Gyűrűk ura között, mert mindegyik varázslatos. Örülök, hogy beleraktad a Füst és csont leánya világát :) Amúgy jó kis lista. Puszi: Babó Buca

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy tetszett. :)
      A Füst és csont leánya abszolút kihagyhatatlan volt a listáról, nagy kedvencem. :)

      Törlés

Limk Related Widget