2015. március 26., csütörtök

Top 10 karakter, aki az eszével hódít

A jól megformált főhősök a hajtóművei a történeteknek. És legyünk őszinték, mind imádjuk a badass, bármilyen helyzetből kilövöldözi/karatézi/kaszabolja magát típusú szereplőket. Bátrak, szerethetőek, esendőek, cseppet eszelősek és elképesztő kalandokba keverednek.

De azért nem csak epikus harcjelenetek vannak a világon. Én személy szerint kevesellem azon hősöknek a számát, akik az agyukkal "harcolnak". Az is tud épp olyan izgalmas lenni, hiszen mennyire élvezetesek azok a mesék, ahol ki kell játszani a gonoszt, ahol meg kell fejteni egy kódot, ahol nem elég, ha valaki boszorkányosan forgatja a kardot vagy jól bánik a lőfegyverrel.

És persze, a legtöbb badass főhős azért elég értelmes (jó esetben, legalábbis). Használják az eszüket, de az mindig csak másodlagos helyen áll, a fizikai képességek mögött. Talán ezért is a gyengéim az agyaskák, mert viszonylag ritkák. De ha felbukkan egy jól összerakott zseni, akkor az tarol!

Az e havi top 10 rovatban összegyűjtöttem az én kedvenceimet. A megszokott 1 könyv - 1 hős szabályomat most egy cseppet megszegtem (kétszer is, ejnye-bejnye nekem), de képtelen voltam dönteni, majd úgyis meglátjátok, hogy miben. Próbáltam kiegyensúlyozni a női/férfi arányokat, de őszintén, nem volt egyszerű. Több az eszére hagyatkozó férfi hőst szeretnék látni! De komolyan. :)

Vigyázzatok hát, badass hősök, mert itt jön a konkurencia!

10. Ethan Sullivan (Chloe Neill: Chicagoland Vampires sorozat)

Azaz Darth Sullivan, ahogy egy bizonyos kékhajú boszi nevezni szokta, nem a legkönnyebben megkedvelhető karakterek egyike, de annyi biztos, hogy az agya elég penge. Elvégre Chicago egyik legrégebbi vámpírházának az élén áll, azt meg nem lehet csak úgy megtartani, hogy karddal hadonászik az ember bocs khm vámpír.

Hogy miért "csak" a tizedik? A problémám Ethannel, hogy nagyon ritkán látjuk úgy istenigazából akcióban. Mármint persze, Merittel szívják egymás vérét (esetenként szó szerint is) és sok mindenen keresztül mennek, de megnéznék már egy tárgyalóasztalon keresztüli, jó öreg, öltönyös taktikai/politikai szemfog összeméregetést, amiből - a változatosság kedvéért - nem lesz vérfürdő.

9. Nevada Baylor (Ilona Andrews: Hidden Legacy trilógia)

Nevada nem igazán az erőszak híve, viszont a magánnyomozói hivatás nem épp veszélytelen kenyérkeresési módszer a mágiával felturbózott Houstonban, pláne ha a Házak is beleköpnek az ember lányának a levesébe. (Ha érdekel magáról a könyvről alkotott ömlengésem véleményem, akkor katt ide) Annak ellenére, hogy remekül bánik a fegyverrel, nem szokása előrántani, hacsak tényleg nem akar lelőni valakit (ami viszont igen ritka, mert meglepően józan egy leányzó). És ezzel el is érkeztünk ahhoz, ami miatt felkerült a listára: józan parasztész. Ember, hogy azt mennyire meg kell becsülni manapság!

Nyilván, az is segít, hogyha tudjuk, ha hazudnak nekünk, mert akad ez a cuki képességünk. De Nevada nem csak ennyiből áll, és ami még jobb, nem hiszi azt, hogy a képessége miatt ő aztán mindent tud mindenkiről, nincs kiábrándulva a világból és nem akar megszabadulni a képességétől azzal a felkiáltással, hogy "De én csak normális akarok lenni!"

Isten áldja Andrewsékat az ilyen értelmes karakterekért!

8. George Drayton (Ilona Andrews: Világok Peremén/The Edge tetralógia)

Jah, Andrewsék mostanság tarolnak nálam. Egyébiránt ebből a sorozatukból itthon is megjelent az első két rész, csak utána sajnos kaszálták. Pedig az utolsó rész messze a legjobb, szerintem. Na de, George Drayton, vagy Georgie, ahogy az első részben becézték a gyerkőcöt. A kölyök nekromanta, de nem is ez az igazán érdekes benne, hanem hogy milyen iszonyatosan okos tinédzser létére (merthogy menet közben azért cseperednek egy pöppet a tesójával). A harmadik rész végén még azt is lezsírozza magának, hogy a Tükör (mágikus FBI/CIA/atyaúristen) ügynöke lehessen.

Testileg viszonylag gyenge, vékony, és annak ellenére, hogy azért meg tudja védeni magát, tipikusan az a fajta gyerek, akit a többiek bezárnak a szekrénybe gimiben. Illetve az lenne, ha nem lenne ennyire pokolian jó a színészkedésben és az emberek olvasásában. Megteremtette magának ezt a sznob, visszahúzódó, melankolikus herceg klisétömeget, amit mindenki első látásra felkajál, így senki nem cseszegeti és a csajok oda vannak érte. És ezt bárkivel el tudja játszani. Azzá alakul, akivé csak akar, úgy fog reagálni, ahogy várod a karaktertől, amit épp alakít és mire rájössz, hogy igen rondán átvernek, addigra túl késő.

7. Alexia Tarabotti (Gail Carriger: Napernyő Protektorátus)


Mindenki kedvenc lélektelen kékharisnyája természetesen kihagyhatatlan erről a listáról. Már többször kifejtettem, mennyire imádom ezt a nőt! Nemcsak okos, de a végletekig gyakorlatias és elképesztően jó a humora! Azon kívül, hogy egy egész farkasfalkát nevel jó modorra (köztük Channing Channinget a chesterfieldi Channing családból), még ott van neki a ruhadarabokkal nem túl baráti viszonyt ápoló férje, Lord Maccon, és mindezek után még az árnyékkormányra is marad energiája.
Ha lenne valaha is balszerencséd keresztezni az útját, a lehető legtökéletesebb modorral küldene el a jó büdös francba, és ha különösen fel mernéd bosszantani, előkapná a napernyőjét, amiből aztán bármi kitörhet. De tényleg, bármi.

6. Robert Langdon (Dan Brown: Robert Langdon sorozat)


Valószínűleg a legeseménydúsabb életet élő szimbólumkutató az egész világon (kit érdekel, hogy csak Dan Brown képzeletének szüleménye?).

A Harvardon tanító prof a mikiegeres karórájával néhány igen elképesztő rejtélynek járt már a végére, és remélem, hogy elővándorolnak még könyvek a kalandjairól az íróbácsi tollából.

Na de most komolyan, a Harvardon tanít. Nála csak Indiana Jones menőbb tanárbácsi!5. Ashaya Aleine (Nalini Singh: Egy világ, két faj, állandó küzdelem/ Psy/Changeling sorozat)

Ashaya egy mentál tudós, és a sorozat ötödik részének a főszereplője, ami magyarul Szabadulás címmel jelent meg. Nagyon sokat gondolkodtam, hogy ebből a sorozatból kit is nevezzek meg itt, ugyanis tele van különleges képességekkel rendelkező és kegyetlen okos szereplőkkel (meg úgy egyáltalán, ÓRIÁSI a szereplőgárda). A választásom azért esett Shayára, mert ő nemcsak hogy intelligens, de az esze az egyetlen fegyvere! És milyen jól használja! Van egy szociopata ikertestvére, az egész Tanács el akarja tenni láb alól, mert túl sokat tud, a fiát meg kell védenie, és nagyon veszélyes orosz rulettet játszik azzal, hogy megszellőzteti a Tanács szennyesét a médiának.

Ez a nő nem csak okos és jó orvos, de tudja, hogyan használja a képességeit arra, hogy látszólag reménytelen helyzetekből másszon ki. Nyilván, nem egyedül csinálja, szüksége van segítségre
(pl. egy morcos latens leopárdra), de ettől függetlenül is nagyon szerettem, hogy egy fizikai szempontból 'semmi különös' kategóriába eső karakter mennyire távol áll a bajba jutott királyleány szerepkörétől. Így kell ezt csinálni! Attól, hogy valaki nem egy női terminátor, még nem azt jelenti, hogy gyenge.

4. Lord Akeldama (Gail Carriger: Napernyő Protektorátus sorozat)

Oké, szóval itt csaltam egy kicsit, hiszen ez már a második karakter akit kiemelek a sorozatból, de hogy Lyall profot már ne is említsem! képtelen voltam dönteni kettejük között.

Drága, drága tésztátalan vámpírunk annyira meghökkentő jelenség, hogy könnyű elfelejteni, mennyire veszedelmesen intelligens az alatt a rengeteg színes-habos selyem alatt. De hát boly nélküli vámpír nem éli túl sokáig anélkül, hogy ne lenne valamennyi sütnivalója. A kémhálózatáról már ne is beszéljünk!

Mindig, minden pletyka eljut a fülébe, abba is beleüti az orrát, amibe nagyon nem kéne, de valahogy mindig megússza, és mindezt úgy, hogy garantáltan egy folt sem esik a lehető legdivatosabb szerelésén, amiben épp parádézik.

3. Annabeth Chase (Rick Riordan: Percy Jackson sorozat)

A Félvér-tábor zsenije, hölgyeim és uraim. Jó, volt némi hátszele azzal, hogy Athéné lánya, de ez nem változtat a tényen, hogy mennyire penge a csaj. Ő az, aki akkor is kitalál valamit, amikor minden elveszettnek látszik, és igen, egy cseppet arrogáns is, de rettentően szerethető karakter, hiszen tűzbe menne a barátaiért.

Percyvel tökéletesen kiegészítik egymást. :)


2. Genius Calderon (On Sai: Calderon sorozat)

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy lesz-e egyszer valaha egy olyan top 10, amiben nem szerepel Calderon. Elsőre Tainát akartam betenni ide amiatt a meghajlás sorozat miatt elsődlegesen, hiszen tökéletes példája annak, amit hiányolok, de olyan nehéz volt összekaparnom olyan férfiakat, akik nem alfaállatok elsődlegesen, hogy végül maradtam Calderonnál. De miután tulajdonképpen ők ketten együtt a legfantasztikusabbak, nyugodtan ideképzelhetjük Tainát is. :)

Persze, Calderon párbaj rekordot is tart amellett, hogy politikai zseni és azért nem nevezném egy tudós alkatnak, de ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy az agyát szeretem benne a legjobban. Komplex, érdekes, veszedelmesen intelligens karakter körmönfont észjárással. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Fogalmam sincs, On Sai hogy csinálja, csak annyit tudok kérni tőle, hogy abba ne hagyja!

1. Hermione Granger (J. K. Rowling: Harry Potter sorozat)

Hermione a tipikus stréber könyvmoly, akit mindenki utál a suliban. Elsőre. De őszintén, sokkal több ő ennél. Igazából nagyon bizonytalan, hiszen ő csak úgy belecsöppent ebbe a világba, nincsen flancos családfája, sose hallott ilyesmiről és ezért azzal védekezik, hogy mindent megtanul, amit csak lehet.

És helyt áll, felnő a feladathoz és az egyik legfantasztikusabb boszorkány lesz belőle! Pedig komoly hátrányból indul. Nincs benne semmi különös azt leszámítva, hogy szorgalmas és megvan a magához való esze.

Mindig úgy gondoltam, hogy neki sokkal nehezebb volt, mint Harrynek valaha is. Kicsit se vagyok elfogult, áááá dehogy. Mondjuk az is tény, hogy Harry elég gyakran idegesített halálra.


Tehát, ennyi lett volna az e havi Top 10. Remélem tetszett! Nektek van olyan kedvenc karakteretek, aki az eszével hódít? Írjátok meg kommentben!

2 megjegyzés:

 1. Sziaa,
  Nagyszerű az összefoglalód, én személy szerint Calderonékat tenném első helyre, de nem ezért írok, hanem mert észrevettem egy apró, picike, szinte el is hanyagolható hibát az 5. pontban. A feloldozás című regény, amiben a mentál nő szerepel, a sorozat 4. kötete, nem pedig az 5. Az 5. címe Szabadulás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Hoppá, valóban! Máris javítottam, és elnézést a tévedésért, nem vagyok annyira otthon a magyar címekkel, csak az első három kötetet olvastam fordításban. Köszi, hogy szóltál!

   Törlés

Limk Related Widget