2016. június 30., csütörtök

Top 10 könyv olvasási válságra

Hello népek!

Szóóóóval, jó régen nem volt már havi Top10. Restellem is, de hát a vizsgaidősuck gyönyörűségeit egyik egyetemistának se kell magyarázni. Aztán meg akadt némi alkotói válság is (ki gondolta volna, hogy nem csak íróknál, de mezei bloggereknél is van olyan?), de a régi szokásaimhoz híven, június utolsó óráiban ismét visszatér a havi toplista rovatunk.

Nekem is volt egy kisebb olvasási válságom, pont miután végeztem a félévemmel és végre azt olvashattam volna, amit csak akarok. Sajnálatos módon, semmihez se volt kedvem, és ez az állapot nem igazán akart elmúlni, bármely könyvet is próbáltam elkezdeni. Ó, olvastam én, de csak a régi kedvenceimet ütöttem fel a legjobb részeknél. Hajlamos vagyok belezuhanni a folyamatos újraolvasásba, ha minden kötél szakad, még akkor is, ha szívem szerint valami újat olvasnék már, épp csak képtelen vagyok rávenni magam.
Hiába, a moly lelke bonyolult.

Na most, én amondó vagyok, hogy olvasási válság esetén tényleg kicsit szünetelni kell és valami mást csinálni, - én momentán eszeveszett rajzolásba kezdtem - de ha már tényleg nagyon olvasni akarnál, csak épp te is univerzális kedvetlenségben szenvedsz ezen a téren, nos, itt van pár ajánlás, ami segíthet kimászni ebből a frusztráló állapotból.

Az itt felsorolt könyvek mind pörgősek, gyorsan olvashatóak, és sodró lendületűek. Számomra ugyanis ezek azok, amik segítenek visszatérni az olvasáshoz. Miután belelendültünk, persze jöhetnek a nehezebb, lassabb darabok is, de amikor épp kikászálódóban vagyunk minden könyvmoly rémálmából, nem árt valami lazával indítani, ami garantáltan beszippant.

Íme az én válogatásom, ezúttal nem kifejezett sorrendben, mert nem hinném, hogy ezt nagyon rangsorolni lehetne. Igyekeztem többféle műfajt és korosztályt szerepeltetni, hogy minél többen találhassatok valami olyat, ami esetleg megragadja a figyelmeteket. Másszunk ki együtt az olvasási válságból!


10.  Karen Marie Moning: Keserű ébredés


Íme mindjárt egy jóféle urban fantasy sorozat első kötete, ami pörgős, érdekes és viszonylag rövidke, szóval szélsebesen keresztül lehet száguldani rajta, na meg aztán a folyatásokon, ha elkap a gépszíj. A főhősnő, Mac sokakat idegesített, de engem inkább szórakoztatott, nem volt különösebb problémám vele. Azoknak, akik ettől függetlenül falra másztak tőle, üzenem, hogy chillax emberek, nem véletlenül ilyen a csaj az elején. Elképesztő karakterfejlődés zajlik le az öt részen keresztül, és ez párosítva a kickass akcióval, a nyomozós szállal, és a gazdag ír mitológiával, egy igazán remek mixet kreál.

9. Laini Taylor: Füst és csont leánya


A Füst és csont leánya az egyik kedvenc trilógiám, de ide azért került fel, mert még évek múltán is élénken él bennem az élmény, ahogy egy esős vasárnap délelőtt szétuntam az agyam, és végül ezt kaptam le a polcomon gyülekező olvasatlan könyvek közül. Tiszta mázli, hogy semmi dolgom nem volt, ugyanis addig fel se néztem belőle, ameddig túl nem voltam a felén. Angyalok és kimérák epikus küzdelme, egzotikus helyszínekkel, szívet tépően gyönyörűséggel megírva. Minden mesét szerető fiatalnak és felnőttnek tudom ajánlani, csakúgy mint a folytatásokat!

8. Huntley Fitzpatrick: My Life Next Door


Maradva a YA vonalon, van itt valami a könnyed, romantikus történetek kedvelőinek is. Huntley Fitzpatrick regénye alapjában véve egy egyszerű kis történet, de egyáltalán nem butuska, csak néhol picit hihetetlen. Nem hajtépős kategória, még az ilyen ünneprontó cinikusoknak sem, mint én. Talán pont egy kis rózsaszín kell ahhoz, hogy kibillentsen a nihilből.

Ráadásul a románc mellett megjelenik a család, illetve bőven betolakodnak a hétköznapi problémák is, úgyhogy a gondtalan nyári hangulat ellenére, igenis van mondanivaló elrejtve, és nem csak a műdráma megy. Értékelés itt.

7. Julia Quinn: Ami Londonban történt 


Nos, bárki aki ismer, tudhatja, hogy a történelmi romantikusok nálam nagyon ritkán fekszenek. Általában csak akkor olvasom őket, amikor annyira agyhalott vagyok, hogy minden mástól kiégnek az agyonkínzott agysejtjeim. De ez... ez az egy a szívem csücske. Jól megírt, édes történet, és mindig mosolyt csal az arcomra. Bár egy trilógia középső része, egyáltalán nem szükséges őket sorrendben olvasni, úgyhogy nyugodtan bele lehet vágni, ha valami tündéri, játékos sztorira vágyna az ember, némi 19. századi Angliával díszletnek.

6. Gail Carriger: Lélektelen


Ha nem bírsz elszakadni a természetfelettitől, még egy történelmi romantikus erejéig se, tudom javasolni ezt az elképesztően vicces sorozatot, ahol a viktoriánus steampunk Angliában vérfarkasok rohangálnak és vámpírok parádéznak, mindennek a közepén pedig ott csücsül mindenki kedvenc kékharisnyája, Alexia Tarabotti, akinek bár a modora kifogástalan, a lelke hibádzik. Őrületes ketyerék, fantasztikus karakterek, pattogós dialógusok. Mindig visszahozza az életkedvem (na meg az olvasásit is).


5. Vivien Holloway: Mesterkulcs


A Winie Langton történeteket az olvasási válságokra találták ki. Rövid szösszenetek, terjengős leírások nélkül, gyors folyású cselekménnyel és szerethető karakterekkel, a posztapokaliptikus New Yorkban. Azonban ez nehogy eltántorítson bárkit is, ugyanis a hangulat egyáltalán nem depresszív. Ez nem mély társadalomkritika, hanem egy szórakoztató, vicces, kalandos kisregény sorozat, némi steampunk beütéssel. Pár óra alatt keresztülrágja magát rajta az ember, és tutira meghozza a kedvét az olvasáshoz. Azért javasolnám, hogy legyen kéznél a folytatás, mert az írónő szereti ott abbahagyni, ahonnan épp kezdene izgalmassá válni. Éljenek a függővégek, meg miegymás!  Értékelés itt.


4. On Sai: Calderon


Szintén egyik nagy kedvencemről beszélünk, de elsősorban azért került a listára, mert első alkalommal úgy a kezemhez ragadt, hogy még wc-re is könyvvel jártam, és az értékelések alapján, nem én voltam az egyetlen. Egy kalandos űroperáról beszélünk, de a teljes figyelmemet lekötötte - azt hiszem, Calderon el se tűrne kevesebbet -, és fenn is tartotta egészen a végéig. Ez a történet az első pillanatoktól kezdve beszippantott a világába, és néha csak erre van szükségünk ahhoz, hogy kimásszunk az olvasási válságból: hogy valami igazából megragadjon. Ráadásul nem is túl hosszú, nem úgy mint a második kötet, ami bár szintén fantasztikus, kissé nagyobb lélegzetvétel, mint ez.


3. Meg Cabot: Suzie és a szerelmes kísértet


Oldie but goodie. A Mediátor sorozat nem mai gyártmány, de ez mit sem von le az értékéből. Pláne, hogy nem is olyan rég jött ki a várva várt folytatás angolul. Hazánkban még nem elérhető, de addig is, itt az eredeti öt kötet, hogy feldobja a mindennapjainkat. Ugyan ki ne akarna egy helyes, úriember szellemet találni a szobájában? Suze remek főhősnő, és Jesse - a szellem - se utolsó. Rövidke, könnyed, és egész egyszerűen cuki. Nálam simán veri a Neveletlen hercegnő sorozatot, amiből inkább a filmet preferálom.


2. Janet Evanovich - Lee Goldberg: A nagy hajsza


Ez tipikusan az a könyv, amit nem szabad emberek között olvasni, ha nem akarod, hogy hülyének nézzenek, amiért egy fura zöld könyv felett fulladozol a röhögéstől. Ugyanebből az okból kifolyólag, jeges tea szürcsölése se ajánlott. A világhírű tolvaj és a kemény FBI ügynöknő macska-egér játéka rettentően vicces, néhol már-már röhejes; vegytiszta szórakoztatás papírra nyomtatva. A krimi szál érdekes, de összességében a könyv egyáltalán nem veszi magát komolyan, és ez a legjobb az egészben.


1. Amie Kaufmann - Jay Kristoff: Illuminae

Ilyen könyvet még biztos nem olvastál! Ha más nem, hát a szokatlan formátum, és az elképesztően kreatív kivitelezés biztos megragadja az ember figyelmét. Ugyanis jelentésekből, emailekből, chat beszélgetésekből, és hasonlókból bontakozik ki az egész történet. Az Illuminae egy YA science fiction, de a YA szvsz csak dísznek van ott, és nagyjából lényegtelen. Valóban, a két főszereplő tinédzser korú, de ez is csak annyira esik a YA korosztályba, amennyire mondjuk a Partials Dan Wellstől. Egy kis bolygón történő tömegpusztítást követően, három állami hajó, ami éppen arra jár, begyűjti a túlélőket, és egy állomás felé igyekeznek, nyomukban a rosszfiúkkal, akik meg akarják akadályozni, hogy bárki is elmesélhesse, mi történt a Kerenzán (a bolygón, amit letaroltak). Mindeközben a legénység szörnyű titkokat rejteget, és Kady, a fiatal hacker mindent elkövet, hogy életben tartsa a számára fontos embereket, és nem nyugszik, amíg a végére nem jár mindennek. Az egyik legizgalmasabb, legnagyobb feszültséggel rendelkező regény, amit mostanában olvastam! Helyenként vicces, helyenként tragikus, és mindig eléri, hogy tudni akard, mi fog történni a következő oldalon. Értékelés hamarosan.

Ennyi lett volna az ehavi Top10, remélem tetszett! Ha minden jól megy, most már újfent a szokott módon, havonta érkezik majd az újabb toplista.
Ti mit olvastok, amikor éppen kilábalóban vagytok egy olvasási válságból? Írjátok meg chaten, vagy lenn a kommentekben!

Üdv,

1 megjegyzés:

  1. A Tündérkrónikák és a Calderon tényleg jó, én is csak ajánlani tudom, a Lélektelen és a Mesterkulcs pedig listás, így remélem, azokhoz is eljutok egyszer :)
    Az én olvasási válságomon most Alice Hoffman segített.

    VálaszTörlés

Limk Related Widget