2016. február 19., péntek

Műfajok kavalkádja - Urban fantasy és a paranormális

Hello népek!

A Kis Könyves Bloggerekkel ezúttal a műfajok eszeveszett labirintusába ugrottunk fejest. Az elkövetkezendő napokban, mind posztolni fogunk egy-egy műfajról, legyen szó jellemzőkről, kedvencekről, borítókról. Határ a csillagos ég! Úgyhogy mindenképpen nézzetek vissza a hétvége folyamán, hiszen a bejegyzés alatt található linktár csak egyre bővülni fog érdekesebbnél érdekesebb tartalmakkal, egészen vasárnapig bezárólag.

Én egy olyan témát választottam, ami már elég régóta böki a csőrömet, és egyébként is terveztem belemászni mélyebben, így a KKB ehavi megmozdulása pont kapóra jött, hogy ezt megtehessem. Ez pedig nem más, mint a különbség az urban fantasy és a paranormális között. Ez csak egy pár hónapja tűnt fel először, de a legtöbb könyves portálon, hogy az online áruházakról már ne is beszéljünk, elég következetlenül használják ezt a két műfaji megjelölést. Miután abban biztos voltam, hogy ezek nem szinonimák, így azt rögtön kizártam, hogy felcserélhetőek lennének egymással (még ha néhányan így is használják őket), szóval úgy döntöttem, utána nézek, mégis mi a helyzet ezzel a két műfajjal.

Kezdjük Ádámtól és Évától. Mindkét górcső alá vett besorolás a fantasy egy-egy alműfaja. A fantasy egy rendkívül tág műfaji fogalom; rengeteg mellékága és alműfaja létezik, így igen nehéz határok közé szorítani. Alapjaiban egy mű akkor tekinthető fantasynak, ha a történet valamely (vagy akár az összes) aspektusát varázslatos, avagy természetfeletti elemek uralják. Vonatkozhat ez a világfelépítésre, a szereplőkre, és a cselekményre egyaránt, illetve gyakran megjelennek mitológiai alakok és varázslények is.

Eddig tiszta sor: egy mű akkor fantasy, ha van benne valami varázslatos. Logikus. Viszont miután a fantasy műfaj eszelősen gyorsan fejlődik, és köpdösi ki magából az újabb és újabb hibrid műveket, amik felrúgják az eddig felépített szabályokat, így nem csoda, ha rengeteg szürke terület van, ahol igazi kihívás eldönteni, hogy az adott mű éppen hova sorolandó. Az irodalomban amúgy is kevés az abszolút kőbe vésett szabály, és a műfajok közel sem határolódnak el olyan mérnöki precizitással, ahogy azt mi szeretnénk.

Az Urban Fantasy sajátja, hogy a hagyományosan középkori világgal és technikával operáló fantasyt a modern korba helyezi át. Ez lehet a mi világunk, vagy lehet egy elképzelt alternatív valóság is. A Paranormális is ugyanezt teszi, tehát a modern kor jelenléte az egyik legjelentősebb közös vonásuk.

forrás
A különbség a konkrét világfelépítésnél ütközik ki elsődlegesen. Az Urban Fantasy erősen hagyatkozik a mágiára, ami átszövi a világot. A paranormális esetében ugyanis a fantasy az esetek túlnyomó többségében csak a természetfeletti lényeken mutatkozik meg; senki nem varázsol, konkrétan. Ékes példa: Twilight (utálkozást hagyjuk máskorra).
Az Urban fantasyban viszont domináns szerepet tölt be a mágia és annak használata. Például ott vannak Kate Daniels világában a technika és a mágia váltakozó hullámai, vagy Cassandra Clare Árnyvadászos sorozatában a köd, ami elrejti a természetfeletti világot az emberek elől.

Ha nagyon nem tudjuk eldönteni, hogy az adott mű épp hova tartozik, több online fórumon javasolták azt a trükköt, hogy próbáljuk meg "kivenni" a mágiát a világból. Ha képesek vagyunk rá anélkül, hogy a felépített világ drasztikusan megváltozna/összeomlana, a történet pedig értelmét vesztené, akkor bizony urban fantasyval van dolgunk. Ha nem, mert máskülönben nem lenne értelme a történetnek/világnak, akkor a szóban forgó mű a paranormális vonalat erősíti.

Sokan állítják, hogy a nem emberi fajok jelenléte alapján is meg lehet különböztetni a kettőt, azazhogy vannak olyan lények, amik szorosan a paranormálishoz tartoznak, míg mások az urban fantasyhez, de túl sok kivétel jut eszembe ahhoz, hogy ebben én bármi rációt találjak.

Például, a sárkányok és wyvernek elvileg az urban fantasy háza tájához sorolódnak, de Thea Harrisonnak egy millió részes paranormal romance sorozata bizonyítja az ellenkezőjét. Aztán a vámpírok elvileg paranormális berkekben szívogatják a nyakakat, de Kate Danielséknél is ott vannak (igaz, eléggé megváltozott minőségben). A boszorkányok és boszorkánymesterek pedig szerény személyem szerint abszolút besorolhatatlanok ebből a szempontból.

Hangulatában általában az urban fantasy a sötétebb, esetenként véresebb is, de ez megintcsak nagyon visszás kijelentés, hiszen számtalan kivételt találni ezalól is. Példának okáért Jeaniene Frost nagysikerű sorozatát, a Cat és Bonest én a paranormálishoz sorolom, de bőven van benne vérontás, és az akciójelenetek mennyisége, illetve a pörgős cselekmény határozottan az urban fantasy hangulatát idézik, így csakis a világfelépítés miatt nevezném paranormálisnak UF helyett.

A romantika mennyiségét és jelentőségét is sokat láttam emlegetni, de én itt se bocsátkoznék messzemenő következtetésekbe, mégpedig azért, mert az inkább a paranormal romance műfaját hivatott elkülöníteni az összes többitől, amilyen például Nalini Singh illetve, Larissa Ione könyvei, vagy Kresley Cole Halhatatlanok alkonyat után c. sorozata. A sima paranormálisnál nem segít annyira sokat, főleg miután az urban fantasy és a paranormális műfajában is igen gyakran találunk szerelmi szálakat,és az már csak a szerzőtől függ, hogy mennyi romantikus jelenetet kapunk. Nyilván nem veszi át az elsődleges szerepet, hiszen akkor már más műfajba csúszna át, de még így is hatalmas különbségek adódhatnak, így ez nem segít kifejezetten sokat.

Ezen okokból kifolyólag, én a fentebb is említett trükköt találtam eddig a legcélravezetőbbnek. Természetesen az se tökéletes, de szerintem egy igen jó kis kapaszkodót nyújt, ha bajban vagyunk a besorolással.

Nos, ennyi lett volna az én kis szösszenetem a fantasy szövevényes útvesztőjének eme kis szegletéről. Remélem, tetszett és tudtam segíteni. Ti voltatok már bajban ilyesmivel? Melyik könyv okozott fejtörést? Írjátok meg nekem kommentben, vagy chaten, és ne felejtsetek el bekukkantani a többiekhez!




4 megjegyzés:

  1. Pont a napokban jutott eszembe ez a kérdés, és enyhén szólva bajban voltam ezeknek a könyveknek a pontos besorolásával. :D Pedig könyves bloggerként ilyenekben nem kéne tévednem. Szóval köszönöm a posztot. :) És mi van a Tündérkrónikákkal? Mert nekem úgy tűnik, paranormálisként kezdte, de egyre inkább urban fantasynak tűnik nekem...:P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Tündérkrónikák kemény dió. Én azt mondanám, hogy urban fantasy, pláne a harmadik rész végétől, amikor leomlik a fal és sötétebbre fordul a sztori. Az első kettő az vitatható. :D

      Törlés
  2. Köszi a posztot, bevallom ezen a kérdésen még nem is gondolkodtam el. :D

    VálaszTörlés
  3. Hű, ez tök jó poszt volt, mert sokszor én is összetévesztem a kettőt :)

    VálaszTörlés

Limk Related Widget