2015. február 28., szombat

Az Olümposz Istenei booktag

Igen, tudom, ideje lenne már lelőni magamat és nyugton maradni végre booktag ügyileg, de ti se várhatjátok el tőlem, hogy pont EZT kihagyjam! Görög mitológia, életem értelme (na jó, nem, de azért imádom :D), jövök!

Tehát, mint az a címből is kiderül, ennek a booktag-nek a lényege, hogy a görög istenekhez egy megadott szempont alapján könyvet társítsunk. Ha nem vagytok annyira otthon a görög mítoszok világában, az se probléma, hiszen minden istennél összeszedtem a legfontosabb dolgokat, amiket tudni kell róluk, természetesen a teljesség igénye nélkül (különben igen gyorsan lexikonná változnánk :)).
Tehát, csapjunk bele a lecsóba és következzék az Olümposz Istenei Booktag!

Zeusz: a főisten
 
Zeusz a három főisten egyike, és egyúttal az istenek vezetője is. Ő volt az, aki legyőzte Kronoszt, a titánistent, aki lenyelte gyerekeit, miután megszülettek. A leghatalmasabb isten a görög mitológiában, a székhelye az Olümposzon van és ha dühös, villámokat hajigál (amúgy elég temperamentumos csávó, nem érdemes vele szórakozni) és mennydörgést tud előidézni. Ezeket a képességeit a küklopszoktól kapta hálából, hogy legyőzte Kronoszt és megdöntötte uralmát.
Szent állatai a sas és a bika.
Felesége Héra, de nem titok, hogy Zeusz nem az a hűséges típus.
a kép forrása: deviantart
Feladat: Nevezd meg a kedvenc vezetőd, legyen az jó vagy rossz
 
Sokat törtem a fejemet ezen, de végül úgy döntöttem, hogy kitartok az első mellett, ami az eszembe jutott. Ez pedig nem más, mint Oregon admirális On Sai: Calderon sorozatából. Igen, tudom, már megint Calderon. Akkor is ő a legjobb. Olyan vezető, amilyet bárki kívánna magának: tapasztalt, igazságos, bölcs és megbízhatsz benne, ugyanis sose döfne hátba. Team Oregon!
 
Héra: a házasság istennője
 
Zeusz felesége (meg a nővére is, de hát ez a görög mitológia, az ilyesmi mellékes:)) és a házasság, illetve a családi tűzhely védelmezője. Gyakran nevezik tehénszemű Hérának két okból is: először is a kék szemei miatt, másodszor pedig, miután Zeuszt bika alakjában is tisztelték, természetes volt, hogy a bika párja, a tehén Héra állata legyen (bármennyire is nem tűnik ez hízelgőnek a 21. századból).
Argos városának védelmezője, illetve a görögök oldalán többször beavatkozott a Trójai háborúba.
a kép forrása: deviantart
Feladat: Nevezd meg a legjobban működő házasságot, amiről valaha olvastál
 
Ez tényleg nem könnyű, tekintve, hogy elég kevés az olyan könyv, ahol már eleve össze vannak házasodva, amikor a történet játszódik, azt meg nem érzem fairnek, hogy olyan párost nevezzek meg, akik az utolsó 10 oldalon összeházasodtak, aztán meg vége volt a könyvnek, hiszen nem tudjuk (kivéve egy sorozat esetében), hogy alakult a további életük. Így én azt mondanám, hogy Roran és Katrina nálam a befutó, Christopher Paolini Örökség tetralógiájából. Nagyon sok mindenen keresztül mentek, de ennek ellenére kitartottak egymás mellett, és csodálatra méltó a házasságuk.
 
Démétér: a földművelés és a termékenység istennője
a kép forrása: deviantart
A mezőgazdaság istennője központi szerepet játszott az ókori világban, mindenhol tisztelték és áldozatokat mutattak be neki a bő termés reményében. Kronosz és Rhea második lánya, Az ő lánya Perszephoné, a tavasz istennője, akit Hádész elrabolt és levitt az Alvilágba, hogy a felesége legyen. Démétér bánatában nem foglalkozott többé semmivel, így a Földön állandó tél állt be, ami éhezést okozott a halandók között. Végül Zeusz közbelépésével Hádész és Démétér alkut kötöttek: az év egyik felét Perszephoné az anyjával tölti (tavasz, nyár), a másikat pedig Hádésszal, az alvilágban (ősz, tél). A görögök így magyarázták az évszakok váltakozását.
 
Feladat: Nevezz meg egy könyvet, amiben legszívesebben péklapáttal kergetted volna a karaktert
 
Na, ebből aztán bőven akad. Legszívesebben azt mondanám, hogy Bella Fckn Swan, de az annyira egyértelmű lenne, hogy inkább kerestem valaki mást. Így Grace jutott eszembe Bree Despain: Dark Divine - Fekete bárány című "remekművéből". Régen olvastam, de még ma is élénken él bennem, mennyire az agyamra ment ez a csaj. Annyira sötét és életképtelen, hogy bőven versenyre kelhet Ms. Swannal.
 
 
Poszeidón: a tengerek istene
a kép forrása: deviantart


Poszeidón Zeusz mellett szintén a három főisten közé tartozik. A mítosz szerint, amikor Kronosz legyőzése után a világ felosztásra került az istenek között, Zeusz és Poszeidón kijátszották Hádészt, így neki kellett lemennie az Alvilágba, ameddig Zeusz az eget, Poszeidón pedig a tengert kapta, és Hádész még mindig nem bocsátotta ezt meg a testvéreinek.
A tenger mellett, Poszeidónt a lovak isteneként is tisztelik, szigonyát a küklopszoktól kapta.
Odüsszeusz részben miatta bolyongott olyan sokáig, ugyanis valahányszor tengerre szált, Poszeidón haragjával találta szembe magát, aki azért fújt rá, mert a trójai háború győzelmét saját magának tulajdonította, amikor Poszeidón és Apollón segített győzni.
 
Feladat: Nevezz meg egy könyvet, amin annyit sírtál, hogy egy kisebb papírzsepi-gyártó cég egyhavi bevételét biztosítottad
 
Szerintem a legtöbbet Nicholas Sparkstól Az utolsó dal-on sírtam. Annyira kicsinált az a könyv, hogy nem is sírtam, hanem zokogtam, és többször meg kellett állnom, mert nem láttam már a betűket. Könyveken, filmeken nagyon könnyen elpityeredek, de ez még tőlem is elég extrém volt. :)
 
Dionüszosz: a bor és a mámor istene
a kép forrása: comicvine.com
A bor mellett, a színjátszás patrónusa is volt. A Dionüszosz fesztivál minden évben megrendezésre került az ókori világban, és általában nagyjából egy hétig tartott, ami alatt színdarabokat mutattak be és féktelen orgiák is zajlottak (tudtak ám élni anno).
 
Feladat: Nevezz meg egy könyvet, ami mellett nem tudtad megállni, hogy ne egyél/igyál valamit
 
Konkrétan ilyen könyv nem hiszem, hogy volt, de a Harry Potter olvasása közben, valahányszor azokat a fantasztikus édességeket emlegetik, azonnal elfog a vágy, hogy csokit egyek. :)
 
Apollón: a Nap és a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, az orvoslás, a művészetek és az íjászat istene (meg még ki tudja, mennyi mindené)
a kép forrása: majorolympians.com
Apollónt rengeteg mindenért tisztelték az ókori világban, az egyik legsokoldalúbb istenség a görög mitológiában. Artemis ikertestvére, de nem is különbözhetne jobban a nővérétől. Elsősorban napistenként van számontartva, a görögök úgy hitték, hogy minden nap Apollón tüzes napszekerén utazik keresztül az égbolton, ennek tulajdonították a Nap útját.
Érdekesség, hogy Délosz, a legendás ősi jósda is Apollónhoz tartozik, az ő temploma.
 
Feladat: Nevezz meg egy könyvet, amit csak és kizárólag napfényben, biztonságban, árnyékoktól és ijesztő elemektől mentesen mersz olvasni
 
Nem túl sok horrort olvasok, de annak ellenére, hogy a Tiszták Julianna Baggott-tól inkább disztópia, semmint horror, azért nem szívesen olvasnám sötétben. Nem a klasszikus értelemben ijesztő, de olyan sötét a hangulata, és olyan valósnak érződik az egész, hogy jobb azt fényes nappal olvasni, biztos ami biztos.
 
Artemis: a Hold és a vadászat istennője
a kép forrása: deviantart

 
A szűz istennő Apollón ikertestvére, és Zeusz lánya. Ő védelmezi a nőket szülésnél, illetve a vadállatok patrónusa, ezért gyakran ábrázolják például farkassal, ahogy a fenti képen is. A legenda szerint Létó, az anyja épp Héra haragja elől menekült, amikor megszülte Artemiszt. Létó az ő segítségével jutott át Délosz szigetére, ahol Héra ereje már nem érte el őket, és itt segített Létónak a világra hozni Apollót, az ikertestvérét, ezáltal pedig a szülő nők védelmezőjévé vált.
Artemisz három évesen megkérte Zeuszt, hogy ajándékozza neki az örök szüzességet, miután nem akart részt abból a szenvedésből, amit maga körül látott a szerelem miatt.
 
Feladat: Nevezz meg egy igazi badass főhősnőt, aki nem várná meg a szőke herceget fehér lovon, hogy megmentse, hanem ő menne a sárkány elé
 
Sok ilyen van, de az első, aki az eszembe jut, az Kate Daniels! Valószínűleg amiatt, hogy most éppen teljesen bele vagyok zúgva a sorozatba, de számomra ő A badass hősnő, minden hibájával és hülyeségével együtt. Ja, és fantasztikus a humora.
 
Pallasz Athéné: a bölcsesség, az igazságos háború és a jog istennője
a kép forrása: fanpop.com



Pallasz Athéné, vagy más néven Athéna Zeusz lánya, a főisten fejéből pattant ki (szó szerint) teljes harci felszerelésben, felnőttként. Ezért is ábrázolják mindenhol sisakban.
Homérosz Odüsszeiájában Odüsszeusz állandó segítője.
Szent állata a bagoly, többek között Athén is a védelme alatt áll, aminek birtoklásáért Poszeidónnal kellett megküzdenie.
 
Feladat: Nevezz meg egy könyvet, ami teljesen a csőbe tudott húzni téged, hogy aztán a végén egy óriásit koppanhass
 
Michael Grant: Messenger of Fear, egyértelműen. Úristen, az a csavar a végén! ÚRISTEN! Soha nem gondoltam volna rá, de közben meg annyira logikus, hogy ááá, de imádtam!
 
Hermész: az istenek hírnöke
a kép forrása: greek-mythology-pantheon.com
Hermész, akit leggyakrabban az istenek hírnökeként ismernek és szárnyas sarukban ábrázolnak fiatal fiúként. Ezen kívül azonban pásztorok, utazók, kereskedők istene is, illetve az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Közismert furfangos észjárásáról és ravaszságáról. Apollón egyik legközelibb barátja és ő kísérte le az alvilágba Odüsszeuszt.
 
Feladat: Nevezz meg egy könyvet, ami elviselhetetlen vágyat ébresztett benned az utazásra
 
Laini Taylor: Füst és csont leánya olvasása után nagyon-nagyon meg szeretném nézni Prágát magamnak! Csodálatosak a leírások róla, kíváncsi vagyok, tényleg olyan meseszerű-e. :)
 
Héphaisztosz: az istenek kovácsa
a kép forrása: dieux-grecs.com
Héphaisztosz az istenek kovácsa és a mesteremberek védelmezője a görög mitológiában. Héra gyermeke, apja nem volt, viszont miután rettenetesen csúnyának született, Héra dühében lehajította az Olümposzról. A nimfák mentették meg az életét, és mialatt felépült, megtanulta a kovács mesterséget, majd visszatért az Olümposzra, néhány keresetlen szóért a kedves mamával. Zeusz büntetésképpen újra lehajította a hegyről, és miután kilenc nap után földet ért Lémnosz szigetén, örökre sánta maradt. Kovácsműhelye az Etna mélyén található, itt készíti a világ legtökéletesebb és legerősebb fegyvereit.
 
Feladat: Nevezz meg egy tárgyat az olvasmányaidból, amit a való életben is szívesen használnál
 
Egy babilongyertyát nagyon-nagyon szeretnék. Illetve nem is egyet, hanem sokat, hogy bejárhassam a világot! A babilongyertya Neil Gaiman Csillagpor című könyvében szerepel, és ha meggyújtod és gondolsz egy helyre, azonnal ott teremsz.
 
Árész: a háború istene
a kép forrása: deviantart
Árész a háború és az öldöklés istene, de Pallasz Athénével ellentétben, őt csak a vérontás érdekli. Féktelen, vad istenség, de nagyon jóképű, így Aphrodité a szeretőjévé fogadta. Erős volt, de nem túl okos, így többször is legyőzték/csapdába ejtették. A görög világban inkább féltek tőle, semmint tisztelték, de a római kultúrában Mars néven az egyik leghatalmasabb istenként volt számon tartva. A monda szerint, Romolus és Remus, Róma alapítói Mars fiai voltak.
 
Feladat: Nevezd meg a "leglátványosabb" csatát
 
J. R. R. Tolkien Gyűrűk Urájából a végső összecsapás. Ennél epikusabbat igen nehéz lenne találni.
 
Aphrodité: a szépség istennője
a kép forrása: deviantart.com
Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője. A hagyomány szerint egy kagyló belsejéből lépett elő Ciprus partainál, Botticelli is így festette meg a Vénusz születése címet viselő híres festményén. Az egyik kagylófajtát ennek tiszteletére vénusz kagylónak is nevezik. Habár Zeusz Héphaisztoszhoz adta feleségül, nagyon sok szerelme volt, halhatatlan és halandó egyaránt. Gyakran ábrázolják egy almával a kezében, ami az Eris almája címet viselő mítosznak tulajdonítható és ami miatt végül kirobbant a trójai háború.
 
Feladat: nevezd meg a legszebb szerelmi történetet, amit valaha olvastál
 
Celia és Marco szerelme az Éjszakai cirkuszban Erin Morgensterntől teljesen elbűvölt. Szerintem az egyik legmeghatóbb, legigazibb szerelmi történet, amit valaha olvastam. Simán lepipálja Rómeót és Júliát. Gyönyörűen fel van építve a kettejük kapcsolata, nem csak mondvacsinált okok miatt szenvednek, és úgy az egész történet annyira fantasztikus, hogy örök kedvenccé tette a könyvet számomra. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
 
Hádész: az alvilág ura
 
Na jó, ez az illusztráció egy kicsit kilóg a sorból, de nem bírtam ki. :D IMÁDOM Hádészt a görög mitológiában és a Disney verzióban is! Ő is a három főisten közé tartozik (Poszeidón és Zeusz mellett),de szegényt jól megszívatták a világ felosztásánál, ő húzta a rövidebbet és kénytelen az Alvilágban tölteni a napjait. Hádésznak nagyon kevés temploma volt az ókori világban, az emberek féltek tőle. Ennek ellenére igazságos istennek gondolták, csak kegyetlennek. A leghíresebb mítosz vele kapcsolatban kétségkívül Perszephoné elrablása.
Gyakran ábrázolják Kerberosszal, a pokol háromfejű kutyájával.
 
Feladat: Nevezz meg egy karaktert, akit szívesen elküldenél Hádész birodalmába egy egyirányú jeggyel
 
Nehéz döntés, mert sok ilyen van, így olyat választok, aki - bár pezsgőt bontottam volna - nem patkolt el, maximum az én képzeletemben. Ez pedig Lady Catherine de Bourgh Austen klasszikusából, a Büszkeség és balítéletből. Utálatos, sznob, gonosz perszóna. Hű, de gyűlöltem! Bár végülis Lizzie és Darcy neki köszönheti, hogy összejött... na de utána igazán lehetett volna benne annyi jóérzés, hogy feldobja a selyemcipellőit.
 
Hesztia: a családi tűzhely istennője
 
Rhea és Kronosz legidősebb gyermeke, a tizenkét főisten egyike. Az ókori Hellász egyik legszéleskörűbben tisztelt istennője, szentélyei minden nagyobb városban álltak. Poszeidón és Apollón is udvarolt neki egyszerre, ezért a konfliktust elkerülendő, megesküdött Zeusznak, hogy örökre szűz marad. Ennek megfelelően az őt szolgáló papnők is tisztasági fogadalmat tettek.

Feladat: Nevezz meg egy könyves helyet, ahova szívesen beköltöznél
 
Ez nem is kérdés, Barrons könyvek és apróságok! Dugig van könyvvel, egy kényelmes kanapéval és néha besétál Barrons vagy Mac, esetleg mindketten. Ráadásul, miután Barronstől majdnem minden Dublinban ólálkodó lény tart, ott tuti biztonságban lennék.
 
Ennyi lett volna az Olümposz istenei booktag, remélem tetszett. :) Szokás szerint, nyugodtan vigyétek, ha tetszett és töltsétek ki, vagy válaszoljatok itt, a kommenteknél.
A taget már nagyon sok helyen láttam, így megjelölök egy magyar és egy külföldi forrást is, biztos ami biztos. :)
 
A booktag-et köszönöm a Kis Könyves Bloggerek csoportnak!
 
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Limk Related Widget