2019. május 20., hétfő

Adam Bray: Marvel Studios - Szereplők nagykönyve


Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 176

Rajongó vagy? Tudj meg mindent kedvenceidről – legyenek aprók, hatalmasok, szupererősek vagy hétköznapi emberek – Vasembertől Pókemberen át egészen Marvel Kapitányig! 

Ez a könyv segít megismerni a szereplők életén keresztül a Marvel-filmek több mint egy évtizedének történetét. De nem csupán a hősökről esik benne szó: itt megtalálod a nagy hatalmú gonoszokat és követőiket, az álnok kémeket, a bátor katonákat és azokat a hétköznapi embereket is, akik minduntalan belekeverednek a hősök nagyszabású csatáiba.


A recenziós példányt nagyon szépen köszönöm a Kolibri kiadónak!

Az elmúlt héten a szuperhősök és különleges képességekkel rendelkező karakterek voltak porondon a Prológus háza táján, így természetesen kihagyhatatlannak véltük megemlékezni a Marvel univerzum hőseiről (és főgonoszairól, ha már itt tartunk), különösen, hogy dübörög az Endgame a mozikban - amit szerintem már minden élő ember látott, engem kivéve. A vizsgaidősuck szívás. 

Spoilerek miatt szerencsére nem kell aggódni, ugyanis a könyv a Végjáték előtti állapotot térképezi fel, szóval ha valami csoda folytán nem én lennék az egyetlen, aki kb behunyt szemmel pörgeti a facebookot, itt nem kell attól tartanod, hogy rád veti magát egy sunyi spoiler. 


A könyv teljes mértékben a filmeket veszi alapul, a képregények szóba se kerülnek. Ameddig ezt alapvetően jónak tartom, hiszen a Marvel filmuniverzum így is elég nagy, ha még hozzávennénk a képregényes multiverzumot, itt kitörne az őskáosz. Ezzel együtt, egy kicsivel több információban reménykedtem, vagyis nem feltétlen többen, csak... másban? Ha már azt mondjuk, hogy kizárólag a filmre koncentrálunk, akkor szerintem elvárható lett volna némi extra például a forgatásokról, vagy olyan kapcsolatok megnevezése, amire csak utalgatnak a filmekben, vagy ilyesmi. Ehhez képest az adatok többsége elég alapszinten mozgott, ami... oké, de szerintem elvesztegetett lehetőség.

Maga a kivitele a könyvnek nagyon szép és igényes, a papír vastag, így a grafika remekül érvényesül, különösen a kétoldalas kategóriaválasztóknál, amik jelzik, ha egy másik film világába ugrunk át. Lapozgatásra és nézegetésre ideális, valamint arra, hogy felfrissítsük az emlékezetünket. Ami őszintén, nem árt, főleg azon sorstársaimnak, akiknek hozzám hasonlóan aranyhal-memóriája van. #éljenekaszenillák


A filmekre bontott kategóriákon belül, minden kiválasztott karakter kapott egy - esetenként több - oldalt, ami tartalmaz egy rövid háttérsztorit, képességeket, kapcsolatokat, de mint már említettem, nem mászunk le nagyon mélyre ebben a tekintetben, inkább a gyors átláthatóság a cél. A filmek között elég jelentős az átfedés, már ami a szereplőgárdát illeti, így néhol előáll némi zavar az éterben: pl. számomra nem egyértelmű, hogy pont Natasha Romanoff miért kapott egy külön oldalt a Vasember filmek alatt is, csak mert ott is szerepelt, mint a Shields ügynöke, aki Stark után kémkedik. Nem lett volna egyszerűbb megemlíteni a Bosszúállók szegmensben lévő adatlapján, vagy akár betoldani még egy oldalt mellé, ahogy Grootnál tették?

És ha már filmekre bontott kategóriák - erősen hiányoltam a felhozatalból Deadpoolt és az X-Men filmeket. Igaz, hogy ők nincsenek benne a Bosszúállók történetszálban, de ettől még a Marvel univerzum részei, és ráadásul elég nagy közönségkedvencek, szóval szerintem hiba volt kihagyni őket. Különösen, hogy az X-Men filmek generációi igencsak bővelkednek remek karakterekben, lett volna min csámcsogni bőven. Nyilván, mindenkit felsorolni onnan nagyjából kitenne még egy enciklopédiát, de egy rövid áttekintést szerintem megérdemeltek volna a legfontosabb karakterek.


Alapvetően, egy teljesen jó kis könyvecske ez, de úgy érzem, jobban jártunk volna mind, ha nyilvánvalóvá van téve, hogy ez inkább egy enciklopédia-jellegű áttekintés, semmint úgy igazán részleteibe menő bemutatása a karaktereknek és a világnak. Annál is inkább, hogy a rajongók jó része, ezekkel a hősökkel nőtt fel és fejből fújja az itt összefoglaltak jó részét. 

Inkább olyanoknak ajánlanám, akik érdeklődnek a Marvel univerzum iránt, de nem igazán tudják, hol kezdjék, vagy nagyon elveszve érzik magukat 1-2 film megnézése után. Legyenek akár felnőttek, akár gyerekek, véleményem szerint, ők fogják leginkább a kedvüket lelni benne, nem pedig a hardcore rajongók.

Értékelés: 3.5/5 - nem rossz, de többet vártam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Limk Related Widget